Mentaliseringsbaserat behandlingsarbete

Mentaliseringsbaserad terapi och mentaliseringsbaserat behandlingsarbete är metoder som med goda resultat väckt stor uppmärksamhet inom den psykoterapeutiska forskningen under senare år. Metoden utvecklades från början som en terapiform för personer med emotionell instabil personlighetssyndrom (tidigare kallat borderline), men har med åren kommit att med framgång användas vid en rad andra svårigheter.

Mentalisering handlar om den mänskliga förmågan att förstå andra och oss själva som drivna av inre tillstånd, som tankar, känslor, drömmar, hopp och längtan. Det är en uppsättning förmågor som visat sig viktiga för att kunna hantera relationer och samvaro, reglera emotioner och beteende och hänger därför nära samman med psykiskt välbefinnande och utgör ett skydd mot psykiskt lidande och sjukdom.

Kunskaper om, och färdigheter i, mentaliseringsbaserat behandlingsarbete kan utgöra ett utmärkt komplement till andra metoder inom behandling och/eller socialt arbete. Det är ett perspektiv som ger nya ingångar i att tänka och försöka förstå svårigheter vi som behandlare eller omsorgspersoner kan stöta på, samt att bättre kunna hantera de reaktioner som uppstår i oss. Jag hävdar att själv bli bättre på mentalisering är en hjälp att bli en bättre behandlare.

Jag erbjuder utbildning och handledning i mentaliseringsbaserat behandlingsarbete för verksamheter som vill införliva dessa metoder som en del i sitt arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *